Terug
 

Steensoorten en hardheid van deze steensoorten:

Er zijn diverse steensoorten die geschikt zijn voor beeldhouwen, van zacht tot heel hard. Hardheid van steen wordt uitgedrukt in Mohs en ligt tussen de 0 en 10.

Soort Beschrijving Hardheid Mohs

Chinees Speksteen (steatite/soapstone)

  • is één van de meest bekende soorten en heeft een gelaagde structuur en is daardoor zeer kwetsbaar voor breuk. Chinees Speksteen is verkrijgbaar in verschillende kleuren, wit, roze, groen, zwart/wit gemarmerd en zwart/roze gemarmerd. Chinees speksteen is te bewerken met ijzerzaag, mes, rasp en is heel glad te polijsten. Chinees speksteen is minder geschikt om in te hakken, vanwege de gelaagde structuur. In Chinees speksteen zit soms harde vervuiling, die het bewerken soms lastig maakt. Niet geschikt voor gebruik buiten.
1 en 1 1/2

Braziliaans speksteen (steatiet)

  • is eveneens één van de bekendste soorten en heeft een compacte korrelige structuur. Braziliaans speksteen is verkrijgbaar in diverse kleuren, bruin gevlamd, lichtbruin, donkerbruin, donkergroen en gemeleerd. In Braziliaans speksteen kan gebeiteld worden, alleen moet dit met beleid gebeuren. In Braziliaans speksteen zit vaak vervuling en zitten er in de steen vaak kleine tot grote gaten. Ook zitten er in Braziliaanse speksteen vele breuklijnen, waarvan de hardheid vaak zachter is dan het overige deel van de steen. Niet geschikt voor gebruik buiten.

1 en 1 1/2

 

Indiaas Speksteen

  • zachte steen, homogeen en prettig te bewerken met mes, rasp of scherpe beitel. Komt voor in roze, rood, groen, wit of aubergine en heeft Mohs hardheid 2.
1,5 Mohs

Albast

  • is een halfkristal van gips, dat in knolvormen in de grond gevonden wordt. Het is een zachte, transparante steensoort en iets harder dan speksteen. Albast is ideaal voor wie wil leren werken met beitels en klopper. Vanwege zijn transparantie is albast zeer geschikt voor eenvoudige of abstracte vormen. Al bij een dikte van ongeveer 5 cm is de transparantie goed zichtbaar. Niet geschikt voor gebruik buiten.
3

Seleniet

  • zijn grotere doorschijnende gipskristallen. Seleniet wordt onder andere gevormd door oxidatie van kalkhoudende klei-afzettingen. In deze afzettingen komt pyriet voor. Seleniet is een zachte transparante steensoort en iets harder dan speksteen. Seleniet wordt ook wel de steen der engelen genoemd. Niet geschikt voor gebruik buiten.
3

Serpentijn Opaal (groen)

  • is verwant aan speksteen. Serpentijn wordt in de grond gevonden als losse brokken, vaak menhirvormig. Serpentijn komt vooral uit Zimbabwe. Winterhard, geschikt voor buiten .
1 1/2 tot 2 1/2

Springstone Serpentijn (zwart)

 

  • donkere serpentijn soort en vindtplaats is Zimbabwe. Vaak bruine schil en donker van binnen. Winterhard, geschikt voor buiten.
3 tot 3 1/2

Fruit Serpentijn

  • gemeleerd serpentijn soort en vindtplaats is Zimbabwe. Vaak bruine schil en gemeleerd van binnen. Winterhard, geschikt voor buiten.
1 1/2 tot 2 1/2
     

Hardheid van steen

In 1822 werd de hardheidsschaal gepubliceerd door Friedrich Mohs, een Oostenrijkse mineraloog die door middel van krastesten die in mijnen werden gebruikt een schaal heeft opgesteld.

Dit bestaat uit 10 gesteenten en mineralen die op hardheid zijn gesorteerd. Dit zijn ze;  

Hardheid  Soort steen 
1.0
Talk

Speksteen lichte kleuren-China, Zimbabwe (zwart)Speksteen - Brazilië 

Stenen zijn geschikt om te snijden, raspen en om voorzichtig te beitelen 

2.0
Gips

Speksteen - China (donkere kleuren)Speksteen - Zimbabwe (zwart)Speksteen - Brazilië (zwart en zwart-groen)Speksteen - Kenia, Speksteen - Zimbabwe, Rode zandsteen - Zimbabwe, Serpentijn - Zimbabwe,  Cobalt, Albast knollen en Albast plakken

Stenen zijn geschikt om te hakken, raspen en enkelen om te snijden 

3.0
Calciet/Kalksteen 

Opaal Serpentijn - Zimbabwe, Rode zandsteen - Zimbabwe (tot 3.5)Cobalt, Marmer

Stenen zijn geschikt om te hakken en te raspen 

4.0
Fluoriet /Kalksteen 

Opaal Serpentijn - Zimbabwe (tot 4.5)Cobalt (tot 4.5), Marmer

Stenen zijn geschikt om te hakken en te vijlen, machinaal werken krijgt een voorkeur 

5.0
Apatiet/Kalksteen 

Belgisch hardsteen, Zwarte serpentijn - Zimbabwe, Groen-Zwarte serpentijn - China, Opaal

Machinaal werken is voor grotere stenen aan te raden 

6.0
Orthoklaas 

Zwarte serpentijn 6.5, Jade 6.5, Graniet 6.5, Springstone 6.5, Fruitserpentijn 6.5, Paarse Cobalt
 

Voor pneumatische of machinale toepassingen 

7.0
Kwarts 

Jade, Graniet, Springstone, Fruitserpentijn, Paarse Cobalt, Diabaas

Voor pneumatische of machinale toepassingen   

8.0
Topaas  

Verdiet, Graniet

Voor pneumatische of machinale toepassingen 

9.0
Korund 
10.0
Diamant
                          

 

 

Verzameling diverse onbewerkte speksteen soorten, bruin, groen, rose, rood, zwart, wit. Verschillende hardheid, van zacht tot zeer breekbaar. Groene speksteen. Na schuren en polijsten krijgt deze steen een heel mooie zachte groene kleur.
Terug