terug naar Home

Seleniet

 

MineraalChemische formuleCaSO4 · 2 H2O
Kleur Wit, kleurloos, geelwit, groenwit of bruin
Streepkleur Wit
Hardheid 2
Gemiddelde dichtheid 2,3 kg/dm3
Glans Parelglans
Opaciteit Doorzichtig tot doorschijnend
Splijting Perfect, [010] ; duidelijk, [100] & [011]
Kristaloptiek

Kristalstelsel Monoklien

De naam seleniet wordt gegeven aan grotere doorschijnende gipskristallen (CaSO4 · 2 H2O).
Seleniet wordt onder andere gevormd door oxidatie van klakhoudende klei afzettingen. In deze afzettingen komt pyriet voor. Door de verwering (oxidatie) van pyriet komen er sulfaationen vrij (SO42-). Nog door de oxidatie zal de klei verzuren, waardoor de kalk zal oplossen (kalk lost op in zure milieus). Hierdoor komen er Ca2+-ionen (calcium) vrij, die dan met de sulfaten reageren tot gips.

Seleniet wordt weleens verward met Bergkristal (SiO2) omdat ze qua uiterlijk erg op elkaar lijken. Ze zijn echter gemakkelijk te onderscheiden doordat het oppervlak van Seleniet met de nagel bekrast kan worden. Bij bergkristal is dat niet mogelijk omdat dat mineraal veel harder is.

Seleniet is een gipskristal en mag niet te veel met water in aanraking komen omdat het dan oplost.

De naam Seleniet is afkomstig van  Selen de Griekse godin van de maan. Seleniet wordt ook wel de steen der engelen genoemd, door de hoge vibratie die deze steen uitzend. Deze steen is weldadig voor lichaam geest en ziel en zuivert tevens de ruimte waarin hij staat. Seleniet steen is zelfreinigend. Seleniet versoepelt het contact met gidsen en engelen en andere hogere wezens. Seleniet richt haar energie naar de gebieden die het meest hulpbehoevend zijn. Omdat Seleniet als een brug dient tussen de verschillende niveaus van bewustzijn, is het een goed hulpmiddel bij visualisatie, meditatie en het verkennen van het onderbewuste.

Oranje Seleniet

Seleniet wordt voornamelijk in wit gevonden, aangezien dit de natuurlijke kleur is.
Oranje seleniet ontstaat wanneer er ook hematiet in de grond zit. Hematiet komt zowel voor als gangmineraal als in sedimentaire lagen. Het is vaak de oorzaak van roodkleuring van veel gesteenten.

Bij het beeldhouwen in Seleniet moet rekening gehouden worden met eventuele barsten in het materiaal. Omdat Seleniet opgebouwd is uit rechte dunne gipsnaaldjes zit er verschil in de tegenstand van het materiaal, bij het in de lengte of tegen de lengte in werken. Bij het tegen de lengte in werken voelt het materiaal stug aan.

Seleniet is een niet verontreinigde steen, maar gips kristallen zijn niet goed voor de longen en het is aan te bevelen om bij beeldhouwen in Seleniet rustig te werken en niet in het steenstof te blazen. Bescherming met een stofkapje is aan te bevelen, maar dat moet een ieder voor zichzelf bepalen.

Seleniet kan heel glad gepolijst worden en geeft een heel bijzonder effect aan het gemaakte kunstwerk.

Enige spirituele eigenschappen van Seleniet

  • De kracht van Seleniet ligt in de gave om met alle chakra's in het lichaam te kunnen werken. Dit in tegenstelling tot vele andere kristallen en stenen
  • Seleniet richt zich niet tot één aspect of probleemgebied. Het werkt zoals een tuner; het zoekt ruisgebieden in de aura's op
  • Seleniet wordt vaak gebruikt voor het verhelderen van denkprocessen.
  • Seleniet heeft de unieke eigenschap om te verbinden en te balanceren, ook tussen individuen.
  • Seleniet verzacht alle ruis uit communicatie, die veroorzaakt zou kunnen worden door onduidelijke uitspraken of boodschappen.