Serpentijn (mineraal)

 

 

Het mineraal of clinochrysotiel is een magnesium Chemische_formule. Het behoort tot de fylosilicaten.

Eigenschappen

Het amorfe (zonder vorm) mineraal kan rood, geel, wit en groen zijn. De groene kleur is typisch voor het mineraal in het mantelgesteente serpentiniet. De hardheid is 2,5 tot 4, afhankelijk van de samenstelling en serpentijn heeft een gemiddelde dichtheid van 2,59. Één van deze soorten valt onder asbest. De inademing van deze soort is schadelijk voor de gezondheid.

Het mineraal serpentijn is, net als het gesteente serpentiniet, genoemd naar het Latijnse woord serpens, dat "slang" betekent. De vorm waarin de mineralen gegroeid zijn in het gesteente doet denken aan de vorm van een slang. Ook werd het vroeger wel gebruikt als geneesmiddel tegen slangebeten. De andere naam voor serpentiniet, clinochrysotiel, is afgeleid van de Griekse woorden clinos, chrysos en tilos (respectievelijk "krom, scheef", "goud" en "vezel"). Het wordt zo genoemd door de goudkleurige vezelige structuur dat het mineraal kan aannemen.

 

 

Serpentijn steen.

Serpentijn werd meer dan 2000 miljoen jaar geleden gevormd en wordt beschouwd als een composiet. Het is een verzameling van gesteenten die bestaat uit samengeklonterde afvalstukken van andere gesteenten. In Zimbabwe vinden we serpentijn in het Great Dyke. Dit is een plateau dat zich uitstrekt over grote delen van Zimbabwe en zich praktisch aan de oppervlakte bevindt. Dit maakt het gemakkelijk om de stenen te delven.
Bijna iedere steen heeft een roestbruine schil. Dit wordt ook wel een verweringslaag of oxidatielaag genoemd en is vrij zacht en broos. De hardheid van serpentijn varieert van zeer zacht tot zeer hard. Kleuren variëren van lichtgroen, groen, donkergroen, groen gevlamd, groen met donkere stippen, bruin gevlamd, bruin, paars, wit met groene lijnen, enz.. Globaal kunnen we een indeling maken in volgende soorten:

Groene en bruine serpentijn: Tamelijk zacht en zeer goed te bewerken met houtbewerkingsgereedschap. Over het algemeen geldt hoe donkerder de steen hoe harder. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen beter binnen geplaatst worden omdat ze anders krassen.

Zwarte serpentijn: Zeer donker groen en middelmatig hard. Na het aanbrengen van een boenwas is de kleur bijna zwart. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen beter binnen geplaatst worden omdat ze anders krassen.

Fruitserpentijn: Harder dan zwarte serpentijn en te vinden in donkergroene tot bruine gevlamde kleur. Beelden gemaakt uit deze steen kunnen binnen en buiten geplaatst worden en zijn niet bijzonder weergevoelig.

 
 
Neushoorn in serpentijn